fredag 16. august 2013

Fujifilm X-E1: Førsteinntrykk og eksempelfoto

Som lovet, her kommer litt om mitt førsteinntrykk av mitt nye Fujifilm X-E1. Det første innlegget finner du her.  

Jeg skal forsøke å gjøre dette kort, og la bildene stort sett tale for seg. Det gjør det jo litt lettere at jeg kun har hatt kameraet i drøye 2 uker. Jeg har på langt nær utforsket kameraet til sitt fulle, men jeg føler at vi begynner å kjenne hverandre. Bortsett i fra noen små fotosafarier i nabolaget har det blitt mange bilder av min yndede fotomodell Iso. Han er jo ganske fersk i faget og impulsiv av seg, og står sjeldent stille lenge om gangen. Så å fotografere en kattunge kan være en utfordring. Jeg kan jo bruke det som eksempel for å bedømme kameraet sånn kjapt, som et førsteinntrykk per definisjon er. For ordens skyld er mitt sammenligningsgrunnlag mitt trofaste Canon EOS 400D. Det første jeg legger merke til er de klare og skarpe bildene dette kameraet kan gi. En helt ny verden for meg! Virkelig! Selv på lav ISO (100-200) er objektivet veldig lyssterkt, godt hjulpet av største blender på f2.8 i kitobjektivet. Innendørs i kveldslys har jeg fint kunne gått opp til ISO 3200 uten merkbart støy. På 400D var maks ISO 1600 og var stort sett ubrukelig. Maks lukkertid er den samme på 1/4000 sekund, så der er det ikke mye å kommentere. Hva som kommer godt med derimot er å kunne ta 3 eller 6 bilder per sekund for å fange de rette Iso-øyeblikkene (nå skjønner du kanskje valget av kattenavn også? ;) ). Sistnevnte leder opp til hva som kan beskrives som den største skuffelsen: Autofokusen. Den er treg! Da jeg gjorde research på kameraet var dette noe som stadig ble nevnt, men jeg tok ikke stort hensyn til det. En raskere autofokus kunne virkelig gjort kameraet fantastisk med stor F. Visstnok finnes det firmware-oppdatering for å fikse dette, men etter hva jeg har skjønt trenger jeg en minnekortleser for å kunne fikse det. Så, det må jeg skaffe meg. Kjekt å ha uansett! Manglene på autofokusen kommer godt tilsyne ved bruk av filmfunksjonen, men det finnes sannsynligvis innstillinger som kan hjelpe på dette. Som sagt, jeg er helt ny med kameraet. 

Filmfilterene har jeg hatt MYE moro med og det er en funksjon jeg liker veldig godt. I grunn noe som gjør det lille ekstra ved kameraet. Mange vil sikkert foretrekke å gjøre kreative endringer i photoshop i etterkant, men noen ganger liker jeg å se effekten med en gang. Hva som da er genialt med X-E1 er at effekten simuleres helt fra du velger den. Altså, velger du monochrome kan du se hvordan bildet vil bli gjennom den elektroniske søkeren eller på skjermen. Absolutt en bonus! Da jeg grublet som værst var jeg veldig fristet til å kjøpe det splitter nye X-kameraet Fujifilm X-M1, både pga pris men også litt fordi du kan koble det direkte til wifi. Det X-M1 mangler derimot er søker, og dette er noe jeg absolutt vil ha. Rett og slett for å beholde "foto-følelsen" (mangel på bedre term). Å kun benytte en skjerm ville føles som å bruke en stor iphone... Jeg har derimot blitt overrasket over hvor ofte jeg bruker kun skjermen når jeg skal ta bilder. Det hadde jeg ikke trodd. Men, jeg angrer ikke for i sterkt dagslys/motlys er en søker alltid best og ikke noe jeg vil velge bort. Wifi-tilkobling? Sikkert kjekt å ha det også, men ikke en deal breaker for meg. 

Jeg har ikke fått testet alle funksjoner ennå, så oppdateringer vil nok komme etterhvert. Jeg har heller ikke gått inn for å sammenligne, bare lekt meg med innstillinger. Nå er det på tide med bilder! Og film!


Først, innedørsfoto:

ISO 500 , f/4.0, 1/60. Filmsimulering: Astia/Soft
ISO 800, f/5.6, 1/320. Filmsimulering: Astia/Soft
ISO 1000, f/4,5, 1/12. Filmsimulering: Provia/Standard
Astia/Soft er nettopp det, veldig myke toner som jeg liker veldig godt. Perfekt for portrettfoto og naturlige hudtoner, uten at jeg har noe eksempel her... ISO 800 fungerer godt, og det må nevnes at det var kun kveldssol inn vinduet som var lyskilde i mini-boblebildet. Derfor er det litt støy på det. Men ganske imponerende kvalitet ved så lav lukkertid håndholdt, sant?

Så, litt utendørs og testing av fler filmsimuleringer:

ISO 500, f/4, 1/2000. Filmsimulering: Astia/Soft
ISO 400, f/3,2, 1/1000. Fotosimulering: Provia/Standard. Macromodus. 
ISO 500 f/5 1/ 500 Filmsimulering:Astia/Soft. Macromodus. 
ISO 100, f/5.6, 1/ 220 Filmsimulering: Velvia/Vivid. 
ISO 200,  f/4, 1/ 110 Filmsimulering: Monochrome
Og til slutt panorama:
ISO 400, f/5, 1/1000. Filmsimulering: Astia/Soft
Filtrene leverer slik de skal og er som nevnt en morsom greie. Jeg kommer nok til å teste ut bracketing der snart, for Velvia/vivid kan noen ganger bli litt for vivid. Og for å informere, Canon EOS 400D har også filtre, så det er ikke noe unikt slikt sett. Det er bare en morsom greie at de har fått navn etter kjente Fujifilm-typer. Panoramafunksjonen er også morsom og fungerer stort sett på samme måte som panoramafunksjonen på iPhone (i mangel på bedre sammenligningsgrunnlag). Litt tricky å få til, men også en artig greie. Det finnes også en egen makro-modus for ekstra nær-bilder. Heller ikke unikt, men absolutt verdsatt. Selv om vinduene blir veldig små ved å laste opp filmer har jeg to små klipp for å illustrere. Her blir det tydelig at fokusen er en smule treg: 


Iso ute på luftetur


Monokrome margeritter 

Jeg trenger vel ikke si at jeg anbefaler Fujifilm X-E1, men jeg gjør det likevel. Jeg elsker det! Jeg gleder meg til å ha det med på eventyr!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en liten kommentar eller tilbakemelding :)