tirsdag 12. juni 2012

Polaroid vs Instax Mini

Jeg er stor fan av instant-fotografi. To Polaroidkameraer og et Instax-kamera, polaroidens søskenbarn, er bevis på det. Selv om jeg er veldig ny på Polaroidfronten, og har hatt litt host og hark i prossessen hittil, noe som viste seg å være filmen og ikke kameraets feil (pjuuh!) er målet klart: Å dekke en hel vegg med instantfotografier! Det kommer til å ta litt tid, for Polaroidfilm, spesielt, er dyrt! Work in progress, med andre ord. 

For kanskje spesielt interesserte tenkte jeg å vise forskjellen mellom polaroidfilm og Instaxfilm, nærmere bestemt Fuji Instax Mini-film vs Polaroid 600 fargefilm. Naturlig nok har jeg matet Instax-film i dette:


.... og Polaroidfilm i dette:Det første du legger merke til er størrelsen, naturligvis. Det ligger jo i navnet, mini. Instax-kameraet mitt produserer bilder i kredittkortstørrelse. Det finnes et Instax Wide-kamera også, men det som vekket min nysgjerrighet i utgangspunktet og det jeg liker best med kameraet er nettopp størrelsen på bildet som kommer ut. Stort sett, retrofilen i meg har en egen greie for det kvadratiske, noe som bidro til at jeg anskaffet meg et ekte Polaroidkamera. For Instax er moro, men Polaroid er nostalgisk. En liten forskjell der altså.. 

Moving on, Instaxfilmen er (desverre) av bedre kvalitet enn Polaroidfilmen(e), det er i allefall min erfaring så langt. Og når sant skal sies kvalitetsmessig, er nok Instax-kameraet bedre. Altså, det tar skarpere bilder i tilnærmet faktisk fargenyanse. Polaroidfilmen er litt mer uforutsigbar. Og det var akkurat derfor jeg kjøpte Polaroidkamera! Kvaliteten på bildene er ikke det avgjørende for meg, men stilen. For er du opptatt av kvalitet generelt er ikke instant-fotografi noe for deg. Så, se bare her:
Instax Mini-filmen: Tross litt vignettering (som jeg liker) er bildet skarpt og gjengir naturtro fargekontrast. Tett opp mot naturtro i allefall sammenlignet med dette bildet av samme motiv min nyeste forelskelse Lubitel 2:


Polaroid 600 fargefilm signert The Impossible Project (som er de eneste som produserer Polaroidfilm i dag, som nevnt tidligere). Fargegjengivningen er en helt annen! Toner av lilla og blå, nesten litt drømmende. Jeg liker begge versjonene jeg. Hvorfor velge når en kan få i pose og sekk? 


Både Instaxkameraet og Polaroid Impulse-kameraet har blitz og kan derfor brukes i de fleste lysforhold. Jeg skriver de fleste, for Instaxfilmen som har en ISO på 800 (!) har en tendens til å bli overeksponert i sterkt dagslys. Planen er å teste ut om lit matpapir etc holdt foran blitzen i dagslys kan rette på dette.  Jeg tenkte litt på å holde hånden forann, men er redd for å brenne meg. Andre gode forslag mottas med takk :)

Jeg har forresten en spennende nyhet på gang som blant annet tar instantfotografi til et helt nytt nivå. Blogginnlegg kommer når jeg har fått testet litt. To be continued...


2 kommentarer:

 1. Hei du!
  Jeg ser etter et polaroid kamera, vet du hvor jeg kan kjøpe et ? Vil helst ha et kamera som ser litt vintage ut! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,

   E-bay er alltids et greit sted å starte. Alltids en risk å ta og kjøpe kamera usett, og frakt til Norge kan være dyrt. Jeg har uansett (nesten) bare positive erfaringer så lenge du leser beskrivelsen nøye og gjør litt bred nett-research først. Lykke til!

   Slett

Legg gjerne igjen en liten kommentar eller tilbakemelding :)