fredag 17. juli 2009

I'm going hoooome!

Da har denne peioden av livet mitt kommet til veis ende, i alle fall for denne gang. Siste felttur er overstått, og den gikk veldig fint! Denne gangen fikk jeg et innblikk i kristne Hmongs tradisjoner, og fikk dermed en uventet interessant vinkel på oppgaven min. I landsbyen der jeg bodde i Mae Hong Son, var det ca 50 hushold, hvor 35 av de var kristne (konvertert de siste 20-30 årene) og det var en interessant blanding av tradisjoner og praksis som møtte meg. Jeg trodde at da enkelte familier konverterte til kristendommen, gikk de vekk fra ritualer og skikker forbundet med tradisjonelle Hmong praksiser, men kort og godt, risvinen (som spiller en sentral rolle i mange ritualer) har blitt byttet ut til fordel for Sprite, og Sjamaner og ånder ertsattet med Jesus. Så veldig interessant med andre ord! ( I alle fall for meg...). Jeg fikk også dokumentert ca 60 ulike medisinplanter og deres nytte, besøkt en Karen-doktor (mer om det ved en senere anledning) og holdt en rekke intervjuer med både "old school" Hmong og den nye bevegelsen, for å kalle dem det. Så det ble en positiv slutt på et slitsomt feltopphold!


Jeg fikk lov til å ta et bilde av et sjaman-alter i en av landsbyene jeg besøkte i Mae Hong Son *stolt*

Nå sitter jeg på flyplassen i Wien og prøver å slå ihjel noen timer før flyet mitt til gode gamle Norge. Men det var bare så vidt at jeg kom meg hit. Da jeg kom til flyplassen i Chiang Mai, var flyet mit kansellert! Å, panikk! Jeg formet et mentalt hatbrev til Air Asia mens jeg trallet rundt på bagasjen min på jakt etter flyselskapets kontor. Men heldigvis for 2 flotte Air Asia-damer fikk jeg haike med Thai Air, og løp i noe som føltes som slow motion fra bagasjebåndet til Austrian innsjekkingen. 10 min før gaten stengte stod jeg heseblesende med boarding-passet i hånden foran en forvirret steward og var nest siste passasjer ombord. Puh! By the way, vegetarmiddagen på Austrian var lite å skryte av. Gourmet, du liksom!

What to do for 4 hours? Let's hit the duty free! Kjempeskuffet over at jeg måtte løpe forbi MAC- standen i Bangkok. All the pretty colours... *sukk*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en liten kommentar eller tilbakemelding :)