mandag 6. juli 2015

Beach envy: Brisbane HipstaPak

Endelig har vi hatt litt sommervær! Dette er noe de fleste venter på hele året, og den manglende sommeren har vært et yndet tema i lunsjen i det siste. Flott at sola skinner på dem som har tatt ferie, jeg unner dem alt godt! I mellomtiden holder jeg fortet, på det noe forlatte campus Hamar, og springer ut i sola så fort jeg har hatt muligheten. Dette voldsomme regnet vi hadde i dag må da bare være en midlertidig glitch i systemet, sant? Men, back on topic! Junis First Friday ga meg akutt en følelse av strandmisunnelse da jeg så synet av hvite strender og turkise vann under tittelen Brisbane HipstaPak. Virkelig en sommerkombo og absolutt etter min smak! For første gang på noen First Fridays er jeg virkelig ekstatisk over denne duse og lyse komboen!
Illustrasjonsfoto hentet fra http://blog.hipstamatic.com/

Brisbane HipstaPak består av linsa Neville og filmen Daydream. Bortsett fra å by på duse, kjølige blåtoner med en lett utvasket look, er denne komboen ganske så anonym i forhold til mange andre Hipstamatickomboer. Vel, ikke anonym, mer nøytral. Filtereffektene er ikke store med denne komboen, noe som er litt forfriskende (har jeg blitt kjedelig?). Altså, det er svært vanskelig å feile med denne HipstaPak'en, noe som gjør den perfekt for feriebilder siden du ikke trenger å dobbelsjekket resultatene hele tiden, men knipse trygt i vei (OK, litt kjedelig. Men noen ganger er det fryktelig greit å ha det litt enkelt også. Kanskje spesielt på ferie?). Og som du vil se nedenfor er et nøytralt utgangspunkt en mulighet til å matche enten Neville eller Daydream med Hipstamatic linser og filmer med litt mer fremtredende personlighet, om du ønsker det.
Illustrasjonsfoto hentet her:http://gear.hipstamatic.com/

Jeg fikk et akutt behov for strender, som sagt, men siden det hverken var mulighet for en ferietur eller vær for de mer lokale strandvariantene den første fredagen i Juni, begynte jeg utforskingen av Brisbane HipstaPak på hjemmebane. Litt sol har jeg vært heldig å ha siden da, og jeg har selvfølgelig grepet hver mulighet til en fotosafari. Det er jo sjelden jeg kan matche mine omgivelser til Hipstamaticfolkas inspirasjon (heldiggriser), men jeg føler likevel at jeg har fått et godt grep om denne komboen. Så, la oss begynne!
Bilder tatt med Brisbane HipstaPak, altså Neville + Daydream:
Som du ser, ingen åpenbare merkbare effekter, en subtil touch av blåtoner, nærmere bestemt litt varme turkistoner, og en lett lysning av motivet, uten å vaske bort for mye av kontrastene. En anelse kornete finish, et snev av en analog følelse. Litt som 90-tallsbildene i mammas fotoalbum tatt med pappas klassiske Minolta speilreflekskamera. Det er referansen min etter første runden med Brisbane HipstaPak. Litt barndomsnostalgi.
Hver gang det kommer en nylansering fra Hipstamatic og jeg gir min lille synsing, gjelder mye av synsinger hvorvidt jeg liker rammer eller ikke. Klart, det avhenger av motivet, men jeg kan nok fremstå som noe vinglete. I det ene øyeblikket jubler jeg over Polaroidfølelsen filmen Manneken byr på, i det andre skriver jeg hvor utfordrende og vanskelig det var å like de sorte rammene til filmen Love81. Og at jeg måtte lære meg å like den... Svaret er nok at det er et litt elsk/hat-forhold, og at jeg liker å variere. Noen ganger synes jeg en film med effektfull ramme kan gi en ekstra punch til et enkelt motiv, mens mange ganger kan rammen overdøve motivet og virke mot sin hensikt. Når det er sagt, synes jeg det er forfriskende enkelt at Daydream-filmen er fullstendig rammefri, og at det passer godt med hele stilen til denne komboen. Subtil og frisk!
Jeg stod rimelig fritt når jeg skulle eksperimentere med andre kombinasjoner til Neville og Daydream, nettopp fordi HipstaPak'en er så fuss free i mangel på godt norsk. Jeg så på mange måter etter komboer som videreførte det jeg likte så godt med Brisbane i utgangspunktet, det enkle og rene, og favorittkombinasjonene mine reflekterer nok også det. Men, jeg kunne så klart ikke motstå å utfordre Neville og Daydream litt også.
Jeg startet med å utforske kombinasjonen Neville + Sequioa:

Dette var en klar favoritt hvor det kommer tydelig frem at det er Neville som gir det duse inntrykket. De varme tonene til Sequioa gir nettopp en varme versjon enn det Brisbane-komboen gir. Jeg får alltid en høstfølelse av Sequioa nettopp på grunn av de rustaktige tonene, men Neville demper noen av disse med sitt lyssterke, men duse uttrykk. Bare se på de fine og sarte rosatonene i peonen. Herlig!
Deretter paret jeg Neville med en av mine favorittfilmer Telegraph. Telegraph gir en touch av blålillarosa toner(faktisk!), som jeg tenkte passet fint til Neville:
Telegraph er mer utvasket og kornete i uttrykket enn Daydream, og på lett overskyede dager og/eller i sterkt motlys mørknes motivene litt, men på en fin måte. Spesielt himmelen og skyene får et fiolett skjær som faller i smak i hvertfall hos meg. Denne komboen kan minne litt om kryssprosessert tungstenfilm. (Hey Hipstamatic, hvorfor ikke lage en Tungstenfilm?)
Jeg må som alltid teste ut de nye linsene med en sort/hvittfilm, og i tråd med det enkle uttrykket var Queen West et selvsagt valg. Så her er Neville + Queen West:
Jeg hadde vanskeligheter med å bestemme meg om jeg liker den monokrome versjonen av hundekjeksen eller den varme, duse versjonen Sequioa gir. Jeg tar med begge for å illustrere forskjellen mellom dem. Jeg synes fremdeles at Neville gir et dust inntrykk også i sort/hvitt, samtidig som den byr på kontraster. Er det noe som heter myke kontraster? I såfall er det adjektivet jeg leter etter. Dette er enda en klar favoritt å ta med videre! Jeg tror disse to bildene havner på en vegg hjemme om kort tid.
Så var det på tide å gå den andre veien, vekk fra det enkle og kanskje safe'e, og utforske hvordan Neville ser ut sammen med en av de mer uttrykkssterke filmene. Her er det mange å velge mellom, og valget falt på en av de gamle traverne jeg ikke har brukt på en stund; Cano Cafenol.
Begge bildenever har blitsen PopRox i tillegg, først soft så fullblits. Siden Neville i seg selv er så ren i uttrykket, kler den de uforutsigbare, men delvis gjennomsiktige rammene til Cano Cafenol godt. Rammen kommer bedre frem på lysere bakgrunner, men er ikke for fremtredende. De varme, kaffeaktige tonene (ja, den skal minne om nettopp film fremkallet ved hjelp av kaffe!) utfylles godt av en linse som Neville som gir mye lys. En ellers ganske dyster og mørk film livnes opp, og litt blits gir den siste touch'en. Jeg liker det!
Så var det min lek med Daydream. Jeg tenkte umiddelbart at Helga Viking kom til å forsterke blåtonene ytterligere, og siden dette er en av mine favorittlinser hadde jeg høye forhåpninger:
Førsteinntrykket er at Daydream gir litt av samme uttrykket som filmen Blanko Freedom 13, men i litt lysere utgave, muligens mer kontrastfyllt og uten det stripete merket nederst i høyre hjørnet. Hadde det ikke vært for sistnevnte kunne jeg lett tatt feil. De blå tonene forsterkes lett av Helga Viking, og gir nok mer kontraster til motivet enn det Neville gjør. Men subtile forskjeller der altså.
Neste ut var Daydream og Florence, som faktisk var en tilfeldig kombo som viste seg å fungere svært godt:
Florence byr på litt beige toner, som i en gammel halvt lysbleket film. Jeg liker den svært godt i kombinasjon med motiver fullt med grønt eller blått, og i disse motivene blir lyset gyllent noe jeg falt helt for. Det er ikke alle typer film Florence passer med, og jeg bruker den ofte til sort/hvittfilmer nettopp fordi den gir fine, lyse bilder, men heretter har jeg lagret denne positive overraskelsen for videre bruk. Jeg får lyst ut i skogen, ut i åkrene, og gjerne rett etter soloppgang. Denne komboen roper sommer!
For å teste hva som gjør Daydream spesiell valgte jeg å utforske komboen Lowy + Daydream.
Lowy går for å være den av Hipstamatic "linsene" som gir minst filtereffekter. Den gir derimot mye lys, uten å tape kontraster i de lyseste partiene i bildet. Bortsett fra at Daydream fremhever blåtoner, spesielt i det grå, samtidig som bruntoner også fremheves (som sandstrender?), er det vanskelig å se noen særlige filterprossessering av disse iphonebildene. Det kan jo være nyttig og fint i noen tilfeller, men litt bortenfor poenget med Hipstamatic, kanskje? Det er jo i bunn og grunn en photoapp som skal gi en analog følelse, og min desidert favorittapp nettopp på grunn av denne tanken, men jeg lar meg rive med for det. Jeg kan strekke meg til at fargegjengivelsen og et snev av filmkorn gjør at denne komboen er innenfor den analoge følelsen.
Så var det på tide å leke seg litt igjen, og siden jeg har en stor forkjærlighet for light leaks måtte jeg teste komboen Chunky + Daydream.
Hva kan jeg si? Jeg elsker det!! En perfekt match for Chunky! Herlige, herlige light leaks pluss herlige rosa og lillatoner. Dette ble mange herlig, men er det ikke nettopp det? Chunky kan være en tricky linse, men i kombinasjon med en subtil film som Daydream får den virkelig briljere! Dette må være en av de beste komboene jeg har kommet over, og en definitiv go to kombo for sommeren.
På tide å oppsummere: Brisbane er en super HipstaPak som gir uendelige kreative muligheter! Neville + Daydream er en flott kombo i seg selv, og byr på fuss free Hipstagrafi. Det rene uttrykket fremhever motivet, samtidig som du får klare, lyse bilder med et dust uttrykk hvor blåtoner fremheves. En touch av filmkorn får du med på kjøpet. Jeg gir den full pott 5 av 5 stjerner. Egentlig fortjener den en bonusstjerne nettopp fordi både Neville og Daydream er så allsidige at de med høy sannsynlighet kan pares med hvilken som helst annen Hipstamatic linse/film, sånn teoretisk sett. Jeg har funnet mange gode komboer, og faktisk noen nye favoritter. Løp og kjøp!
Jeg er nå igang med Julis HipstaPak release. Jeg har ikke prioritert å teste den siste GoodPak'en som kom forrige måned, men kommer nok til å teste den litt innimellom. Det kan jo ende i et innlegg etterhvert. Jeg synes ukene går så fort! Heldigvis er det snart ferie, og jeg ser frem til mange fotosafarier. Forhåpentligvis litt analoge eventyr også, så bør jeg driste meg til litt fremkalling snart. Haff, jeg stoler ikke helt på den lab'en, så det er et lite sjansespill det her...
Uansett, god mandag, god ferie til dere som har ferie og glad knipsing!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en liten kommentar eller tilbakemelding :)