mandag 14. juli 2014

Førsteinntrykk av Epson V550 fotoscanner

Endelig har jeg hoppet i det og skaffet meg fotoscanner! Etter mye frem og tilbake satset jeg på Epson V550. Foruten et beskjedent (i fotoverden vel å merke) budsjett var det avgjørende for meg å ha muligheten til å scanne negativ og positiv film, samt 135 mm standard negativer og 120 mellomformat film. Og V550 kan alt dette. Og vanligere dokumenter selvsagt. For å scanne negativer tar du enkelt av scanner coveret ( eller hva jeg skal kalle det). Ikke ment som reklame, men collect @ store funksjonen i Elkjøp sin nettbutikk gjorde at jeg kunne hente scanneren allerede neste dag. Sånn service liker jeg!

 

Scanneren ønskes velkommen av Iso

 

Førsteinntrykket av scanneren er veldig bra. Selv om det tok litt tid å installere den (mulig det var jeg som var utålmodig her) var guiden helt OK. Jeg fant fort ut at autofunksjonene ikke ga meg den kontrollen jeg ønsket, så jeg valgt de mer avanserte innstillingene som tross navnet ikke er avansert å bruke, men gir deg mer kontroll. Først ut var negativer fra en filmrull jeg var veldig spent på: En kryssprosessert film fra reisen vår til Baskerland i juni fjor. Kameraet var Minolta X-370N. Grunnen til at jeg var så spent ser du her:

 

Fotolab'ens scanning

 

Epson V550 scan med auto fargekorreksjon

Først og fremst må jeg si at jeg valgte autokorreksjon av farger på min scan + at oppløsningen er 600dpi. Jeg har ingen anelse om hva slags scanner fotolab'en har, men jeg regner med at den er superprofesjonell. Likevel fikk jeg beskjed av den arrogante fotografen (beklager, men det er sant) at filmen var ødelagt og ubrukelig og at jeg måtte være mer påpasselig neste gang. Jeg er ikke enig i at filmen er ødelagt og ubrukelig slik lab'en scannet den, noen bilder er helt OK. Jeg ble derfor veldig glad da jeg så resultatet jeg fikk med Epson! En del mer kornete, men dette kan sikkert gjøres bedre når jeg finner mer ut av innstillgene. Jeg er optimistisk! Her kommer noen fler fra Minolta X-370N + Lomography x-pro 200 i Baskerland:

Svane i San Sebastian
Kysten ved San Sebastian
San Juan de Gaztelugatxe
Skulptur utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao

 

Nest ut var 120-film. Jeg har lånt noen negativer fra Pål som han har tatt med sitt Holga. Dette var mer utfordrende og krevde et kjapt søk på YouTube. Så mye raskere enn å navigere rundt i den nær håpløse nettmanualen til scanneren.... Problemet var at uansett hvilke instillinger jeg forsøkte, fikk jeg ikke scannet inn hele negativet. Etter å ha funnet ut at det er mulig å markere ønsket område i forhåndsvisningsmodus gikk det som en lek. Vel, litt etterarbeid var nødvendig i iPhoto som beskjæring og rette opp litt, men ikke mye arbeid. I hvertfall ikke på 4-5 negativer. Her er 2 av dem:

Vinterfotosafari på Odden. Blid Oda fotografert av Pål med hans Holga
Vinter på Odden. Bildet er tatt av Pål med hans Holga

Som nevnt er det litt jobb å scanne negativer, og det tar tid. Sistnevnte er avhengig av oppløsningen du velger. Jeg har ikke timet det, så jeg kan ikke si sikkert, men for 8 negativer (det er plass til fler i holderen, men jeg ville ikke klippe opp negativene for å få plass til fler denne gangen) tok det ca 10 minutter på 600 dpi. For 4 ruter i mellomformat tok det omtrent samme tid for selve scanningen og nye 10 for redigeringen, give or take. Så, en rull med 135-film tar derfor litt tid. Men tatt i betraktning resultatet og pengene jeg sparer på å gjøre det selv, synes jeg det er mer enn verdt det. Jeg betalte 1995kr for min scanner på Elkjøp. Til sammenligning betalte jeg 1270 kr for fremkalling av 5 ruller film inkludert scanning siste gang jeg fremkalte her i byen.... Det er en dyr hobby! Fremkalling av standard 35mm film starter på 50-60 kr, så på lang sikt har jeg gjort en god investering i mine øyne.

Jeg testet også scanning av polaroid og instax-bilder. Det funket også strålende!

Et av mine første polaroidbilder. Impulse AF + Impossible 600 color film. Mulig en av de første batchene, for resultateter uforutsigbart for å si det mildt. Men jeg liker det!

 

Meg i Warszawa. Tatt med mitt relativt nye Fujifilm Instax Neoclassic 90 og standard Instax minifilm.

Dette er som tittelen sier mitt førsteinntrykk av Epson V550, men so far, soo good! Jeg er fornøyd! Dette er tross alt en god scanner i budsjettkategorien. For mitt bruk er det ikke verdt det å kjøpe en til 7-15-20 000! Jeg gleder meg til å teste mer.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en liten kommentar eller tilbakemelding :)